Translate

dilluns, 14 de febrer del 2011

La indignació fa moure el món

Quina és la clau de l'èxit del llibret "Indignez-vous!", de Stéphane Hessel? Se n'han venut prop d'un milió d'exemplars en francès. És un brevíssim pamflet -no arriba a trenta pàgines- que crida els joves a no resignar-se i a indignar-se, com a condició necessària per a resistir i canviar les coses a través d'una insurrecció pacífica. 
Ja fa mesos que l'última obra d'aquest vell diplomàtic -93 anys- supervivent del camp nazi de Buchenwald, que va participar en la redacció de la declaració universal dels drets de l'home de l'ONU el 1948, es manté al capdamunt de les llistes de vendes a França. No hi té cap relació directa, esclar, per molt francòfons que siguin Tunísia i Algèria, però és ara, amb les revoltes àrabs en marxa, que tothom s'hi fixa més. I tot el que s'ha escrit sobre el fenomen Indignez-vous! ja és molt més llarg i elaborat que el mateix text de Hessel. 
El valoren firmes reconegudes com Ignacio Ramonet, el director de Le Monde Diplomatique que li dedica un editorial carregat de cites entre cometes, que culmina amb una conclusió pròpia: que d'aquest llibre només se'n pot esperar una segona part que es titolaria "Subleveu-vos!". Hi coincideix el filòsof Augusto Klappenbach, que creu que alguna cosa va malament en la política mundial, allunyada de la voluntat de la gent i conclou que la indignació a què convida el llibre és un primer pas necessari, però no suficient.
Bernard Léon, a Le Monde -ho recull Raimon Obiols- apunta que el text no té res d'extraordinari, però que la personalitat de Hessel és l'antítesi de l'actual president francès, Nicolas Sarkozy, i en aquest sentit hi hauria també una lectura en clau de política interna. De fet, Hessel, abanderat de la resistència i la reconstrucció nacional de la postguerra, identifica com a conquestes franceses els pilars de l'estat del benestar i democràtic que ara trontollen: des de la llibertat de premsa fins a la seguretat social.
Segurament Indignez-vous! no aconseguirà la categoria d'obra canònica del discurs polític o ètic i tindrà un recorregut limitat, però hi ha idees que transcendeixen de la conjuntura, que personalment em semblen les més atractives: la invocació a la responsabilitat individual i col·lectiva per pressionar els poders ("la indiferència és la pitjor de les actituds") i el recurs, sempre, a les vies pacífiques per provocar els canvis. 
Indignez-vous! serà "Indigneu-vos!" a les llibreries catalanes el mes que ve. L'editorial Destino confia que es converteixi també aquí en un supervendes, tot i que el preu per exemplar no seran 3 euros, com a França (aquí es ven en francès a 3,5) sinó 5, i portarà un pròleg d'un altre vell venerable i venerat, José Luis Sampedro.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada