Translate

dijous, 17 de gener del 2013

Blocs per veure món (de companys de TV3)

Internet és la revolució, entre moltes altres coses, perquè ofereix la possibilitat de publicar sense necessitat del suport de cap mitjà convencional. Pels periodistes, és l'Arcàdia somniada, perquè ja no hi ha excusa perquè cap història deixi de veure la llum. Per això sorprèn que no n'hi hagi més que mantinguin un bloc actiu. 
Entre els meus companys de redacció, n'he trobat alguns d'interessants. La majoria no tenen relació amb l'activitat professional, sinó que estan vinculats a les aficions i el lleure. Escrivim de cinema, de literatura, de fotografia... però sobretot expliquem el món que hem conegut amb els nostres viatges des d'una perspectiva personal. 
Aquests últims són els més agraïts, perquè acostumen a estar ben il·lustrats amb imatges que hem captat personalment, i perquè es converteixen en propostes suggestives de viatges possibles per als lectors. N'he fet una tria que es mereixen una visita encuriosida.
Dos redactors d'internacional, reconeguts i de prestigi, mantenen els seus blocs amb perfils ben diferenciats:
Nicolás Valle , de qui ja vaig recomanar el seu últim llibre, fa poc que ha obert el seu, però ja hi ha publicat algunes peces d'anàlisi en profunditat de qüestions que difícilment tindrien cabuda en un minut i mig de telenotícies. No és ben bé un bloc de viatges, però difícilment el podria assumir algú que no hagués trepitjat molt de món. 
Jaume Bartrolí , viatger incansable, un pou de saviesa que no ens deixa de sorprendre amb els seus coneixements  sobre les cultures més exòtiques, manté el seu bloc en forma de "quadern de viatge" al web de la revista-llibreria-agència Altaïr.
D'altres, aficionats a la muntanya, descriuen les seves excursions amb tant de detall que es converteixen en referència útil per a qui vulgui repetir-les. Dos exemples: 
El primer és el de  Berta Solanas , que participa en un bloc familiar documentadíssim amb desenes de ressenyes de sortides per a totes les edats i capacitats.


El segon és el del polifacètic Jordi Viader , amb apartats dedicats a les seves activitats com a periodista, escriptor, entomòleg, historiador, genealogista, col·leccionista, pintor, cineasta aficionat, alpinista i viatger. En aquests dos últims apartats té perfectament catalogats els 63 països que ha visitat i unes 300 excursions i ascensions... quasi totes fetes en només tres anys!

D'altres, menys prolífics, s'especialitzen en blocs de viatges temàtics. Ibana Piñero comparteix amb el seu company Marc l'afició per l'arquitectura i l'urbanisme, i en cada post descobreixen ciutats i edificis amb una mirada que s'escapa de la de les guies convencionals. 
El bloc del Manel i la Cristina ho diu tot amb el títol "Diari de la bona vida" , carregat de fotografies i videos d'una gran qualitat, convida a passar-hi una estona llarga. Fotografia i gastronomia de l'últim racó del planeta formen part imprescindible de la declaració de principis que es desprèn del nom del bloc.


Segur que n'hi ha més, que valen la pena. I a mesura que els vagi descobrint, en deixaré constància...

3 comentaris:

  1. Gràcies per la menció! Intentarem estar a l'alçada de la recomenació! ;)
    Ibana i Marc

    ResponElimina
  2. Sóc jubilat, 60a. amb ganes de viatjar, cerco companys per anar a Brasil, Vietnam, etc Miquel 605600498 miquelvila@msn.com

    No se si ès el lloc adient per aquesta proposta, peró vladrà la pena si s'assoleix l'objectiu. Gràcies

    ResponElimina
  3. Una fantàstica recopilació.
    Tots ells imperdibles, tant pels textos com per les fotos.
    Sens dubte es tracta d'una bona mostra del talent de casa nostra.

    ResponElimina