La imatge d' "El repte de decidir |
Des del 1983, TV3 emet, a finals de desembre, un resum de l'any que s'acaba. El resum del 2012 porta el títol "El repte de decidir" i l'ha dirigit Jordi Muixí. La seva lectura de l'any es construeix a partir del canvi de paradigma polític que estem vivint. Ell també es va encarregar, entre d'altres, del resum del 2008, l'any de l'esclat de la crisi i de la primera victòria de Barack Obama i li va dir "Esborrany d'un nou món" . Trobar un fil argumental de tot un any per sintetitzar-lo en un programa de televisió, i defensar una tesi a partir dels fets, imatges i declaracions més rellevants em sembla un repte difícil, i és admirable la feina dels companys que se n'han sortit, any rere any. Els de 2011 "Un món en qüestió" i de 2010 "Punt d'inflexió" donaven una idea de transició, de canvi global, que encara no s'ha completat. Tots dos estaven dirigits per Jordi Aguilera, com el de 2007, "Llibre de reclamacions" un títol perfecte que evocava alhora la presència catalana a la Fira del Llibre de Frankfurt i el malestar social creixent contra el deteriorament dels serveis públics i la política tradicional, on anava germinant la "desafecció".
Encertar-la amb el títol és el primer pas perquè el missatge s'entengui i arribi al públic. Pere Gavíria va saber trobar el 2005 el fil conductor d'un any que havia arrencat amb el tsunami d'Indonèsia, i havia seguit amb múltiples catàstrofes naturals, l'ensorrament del Carmel, el protocol de Kyoto i el centenari de la teoria de la relativitat amb "Qüestions de física". I el 2001, amb un simple "Any 1" s'il·lustrava ben clarament que acabàvem d'assistir a l'inici d'una nova era, marcada per l'impacte dels atemptats a les Torres Bessones.
L'any 1992, el títol del resum de l'any va ser un 1992! , rematat pel signe d'admiració que encara es respirava després de l'entusiasme olímpic. El va dirigir Jordi Viader. I a Francesc Canals li va tocar retratar un context ben diferent, amb elements de depressió post-olímpica, l'any següent, amb "L'any més llarg". Aquest va ser un programa de format coral, en què s'encaixaven les cròniques dels especialistes i corresponsals de TV3. Recordo que vaig posar-hi la meva part d'anàlisi política espanyola des del meu lloc de delegat a Madrid. Recuperar-ho ara és adonar-se'n de com ha passat el temps, com ha canviat tot, inclòs el nostre aspecte...
Els últims anys, els resums no han tingut presentador. Però no sempre ha estat aixi: revisar els resums de l'any de TV3 és també retrobar els rostres que, en quasi 30 anys, han estat la imatge de la cadena, i que simbolitzen el fil roig de la confiança amb l'audiència mani qui mani, i que és el llegat que ens toca preservar i enfortir a tots els qui ara hi som, en temps difícils.
1983: no feia ni un any que TV3 emetia. i ja va fer el seu primer resum de l'any
(La primera declaració que hi ha és la de Joan Manuel Serrat, solidaritzant-se amb les lluites pel final de les dictadures al con sud de l'Amèrica Llatina i dient: "...aquest moment meravellós que passen els pobles de tant en tant, que és el moment de l'esperança, en què la gent (....) sent que el dret a decidir el futur és seu")
1984: amb Joan Salvat, com un 30 minuts especial
1985: "Simfonia d'un any", presentat per Joan Salvat i dirigit per Francesc Escribano
1986: "L'any del Halley" presentat per Lluís Diumaró i dirigit per Carme Basté
1987: "Resum 1987" amb Enric Calpena i Àngels Barceló. Dirigit per Xavier Molinas
1988: "Resum 1988" presentat per Ramon Pellicer i dirigit per Josep Maria Ureta
1989 "Preludi dels 90" amb Fina Brunet i dirigit per Carme Basté
1990: "Seqüència d'un any" presenta Ramon Pellicer i dirigeix Xavier Molinas
1991: "Guerra i pau" dirigit per Xavier Molinas i Guillem Roig
1992: "1992!" presentat per Josep Puigbò i dirigit per Jordi Viader
1993: "L'any més llarg" dirigit per Francesc Canals
1994: "Resum 1994" presentat per Carles Francino, que codirigeix amb Jordi Muixí
1995: "Vist per a sentència" repeteixen Francino i Muixí
1996: "Navegant pel 1996" presentat per Susanna Griso i dirigit per Esther Fernández
1997: "1997" presentat per Fina Brunet sota la direcció de Rosa Marqueta
1998: "Records de viatge" presenta Mònica Huguet. Dirigeix Jordi Daroca
1999: "D'un temps, d'un món" presentat i dirigit per Montserrat Besses
2000: "Any 00" presentat per Raquel Sans i dirigit per Esther Fernàndez
2001: "Any 1 Helena Garcia Melero presenta. Pere Gavíria dirigeix
2002: "En nom de la por" presentat per Carles Francino. Dirigit per Jordi Muixí
2003: "No a la indiferència" amb Francino-Muixí
2004: "Alta tensió" dirigit per Jordi Muixí
2005: "Qüestions de física" Presenta Lídia Heredia, dirigit per Pere Gavíria
2006: "Por de la diferència" presentació: Lluís Caelles. Dirigit per Isabel Galí
2007: "Llibre de reclamacions" presenten Raquel Sans i Núria Solé. Dirigeix Jordi Aguilera
2008: "Esborrany d'un nou món" presentat per Ramon Pellicer i dirigit per Jordi Muixí
2009: "00-09: resum de la decada" de Jaume Bartrolí
2010: "Punt d'inflexió" de Jordi Aguilera
2011: "Un món en qüestió" de Jordi Aguilera
2012: "El repte de decidir" de Jordi Muixí
Aquestes trenta peces tenen un gran valor documental i històric, potser no prou valorat. Són obres de consulta i de divulgació, i, progressivament, un producte televisiu fet amb cura, rigor i -sovint- amb vocació d'innovar. Haurien de ser a l'abast de tothom, fàcilment, a un cop de clic. Mentre això no arriba, aquí us les deixo.